Nuohoan kesäasuntoja Tampereella, sen ympäryskunnissa sekä Urjalassa. Mökkejä kuin mökkiläisiä on monenlaisia, mutta yhteistä niissä on puun poltto lämmityksessä ja eritoten saunominen. Ohessa muutama nuohoojan vinkki, miten homma hoituu mahdollisimman mutkattomasti.

Ensimmäinen ja tärkein asia on tietenkin, että pidetään välineet kunnossa. Esim. tuhkia poistaessa kannattaa välillä vilkaista kiukaan pesään taskulampulla. Ovatko pesän reunat vääntyneet? Onko pesässä ratkeamia? Hieman vääntynyt pesän kylki ei välttämättä ole vaarallinen, mutta jos suojakuoren ja pesän välissä ei ole tarpeeksi tilaa, ei valmistajan ilmoittama suojaetäisyys enää välttämättä ole niin turvallinen. Haljennut tai ratkennut pesä olisi syytä aina korjata puhtaan ja turvallisen polton varmistamiseksi.

Nyt on uudet kivet ja ehjä kiuas, mitä sitten? Laitetaan tietysti sauna päälle! Tai ei ehkä sittenkään, savut pölähtivät sisälle, onkohan hormi tukossa? Ei välttämättä, koska kyseessä voi olla hormin ilmalukko. Pitkään käyttämätön hormi on viileä ja kostea. Ilma painautuu hormissa alaspäin, eikä normaalia vetoa pääse syntymään. Tässä kohtaa joutuu hieman nöyrtymään, eli pitää kumartua horminpohjaluukulle. Ota hieman tuohta mukaan ja polta sitä horminpohjassa niin kiuas alkaa vetää. Ilmalukon muodostumista kesäaikaan voi ehkäistä pitämällä peltiä kokoajan auki.

Kiuaskivet ovat toinen tärkeä elementti hyviin löylyihin. Vanhat ja halkeilleet kivet eivät enää varaa kunnolla lämpöä ja niistä irtoaa löylyjen mukana kaikenlaista ikävää pölyä. Riittävän usein vaihdetut kivet takaavat parhaat löylyt ja eri mallisiin kiviin ja niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua. Kiviä vaihtaessa kannattaa taas ottaa taskulamppu mukaan. Tyhjän kiukaan rakenteet ovat hyvin näkyvillä ja kuntoa pystyy tarkastamaan helposti itse. Murentunut kiviaines tulisi imuroida kivitilan pohjalta pois.

Tuli rätisee pesässä ja piipusta nousee lähes väritöntä savua, voisiko tästä enää mökkeily parantua. Puitahan pitää välillä lisätä pesään ja tässä vaiheessa käy monesti vahinko. Pesä on niin kuuma, että sormet palaa ja klapi tulee heitettyä pesään niin nopeasti kuin mahdollista. Tässä tekee kiukaalle suuren karhunpalveluksen. Kuuma rauta ja kova isku ovat hyvä yhdistelmä vain sepän pajassa. Kiukaan takaosa hajoaa nopeasti tällaisessa rasituksessa, joten puu kannattaa esim. ensin asettaa tyrkylle ja painaa se varovasti pesään käyttäen toista klapia.

Sauna lämpeni ja löylyt on nautittu. Sitten vielä jälkilöylyt, eli lisää hiilloksen päälle vielä vähän puuta ja anna löylytilan kuivua. Tuhkat kannattaa poistaa vasta kun ne ovat jäähtyneet. Pidä mökillä kannellista tuhka-astiaa ja sijoita se turvalliseen paikkaan, ei missään nimessä terassille.

Miten sitten nuohous? Kesäasuntojen lakisääteinen nuohous pitää suorittaa kolmen vuoden välein, mutta kuten oma mökkikauteni venyy pääsiäisestä lähelle joulua, täytyy hormit silloin nuohota tiheämmin. Mökkipäiväkirjaa on hyvä pitää, että muistaa suorittaa tarpeelliset huollot ajallaan.