Lämmityskausi alkaa

Kelit alkavat kylmetä ja itse kukin alkaa herätellä takkaa henkiin kesän jäljiltä. Tässä kätevä muistilista turvalliseen ja mutkattomaan tulisijan käyttöön:

  • Avaa savupelti hyvissä ajoin
  • Poista mahdollinen ilmalukko lämmittämällä hormia nuohousluukun kautta
  • Jos tulisijassa on kesäpelti, aloita lämmitys se avattuna
  • Varmista että polttopuu on kuivaa, tuo puut sisälle pari päivää ennen polttoa
  • Varmista veto polttamalla pieni määrä sytykettä
  • Avaa tarvittaessa ikkuna
  • Älä lämmitä liikaa, pieni pesällinen riittää alkuun

Myös nuohous on syytä suorittaa, jos siitä on yli vuosi. Nuohoojalta saat aina neuvoja oman tulisijasi käyttöön käynnin yhteydessä. Hormiässän kalenterissa on vielä tilaa syksyn nuohouksille, varaa aika helposti netissä ja nauti takkatulen lämmöstä.

Kesämökeistä

Nuohoan kesäasuntoja Tampereella, sen ympäryskunnissa sekä Urjalassa. Mökkejä kuin mökkiläisiä on monenlaisia, mutta yhteistä niissä on puun poltto lämmityksessä ja eritoten saunominen. Ohessa muutama nuohoojan vinkki, miten homma hoituu mahdollisimman mutkattomasti.

Ensimmäinen ja tärkein asia on tietenkin, että pidetään välineet kunnossa. Esim. tuhkia poistaessa kannattaa välillä vilkaista kiukaan pesään taskulampulla. Ovatko pesän reunat vääntyneet? Onko pesässä ratkeamia? Hieman vääntynyt pesän kylki ei välttämättä ole vaarallinen, mutta jos suojakuoren ja pesän välissä ei ole tarpeeksi tilaa, ei valmistajan ilmoittama suojaetäisyys enää välttämättä ole niin turvallinen. Haljennut tai ratkennut pesä olisi syytä aina korjata puhtaan ja turvallisen polton varmistamiseksi.

Kiuaskivet ovat toinen tärkeä elementti hyviin löylyihin. Vanhat ja halkeilleet kivet eivät enää varaa kunnolla lämpöä ja niistä irtoaa löylyjen mukana kaikenlaista ikävää pölyä. Riittävän usein vaihdetut kivet takaavat parhaat löylyt ja eri mallisiin kiviin ja niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua. Kiviä vaihtaessa kannattaa taas ottaa taskulamppu mukaan. Tyhjän kiukaan rakenteet ovat hyvin näkyvillä ja kuntoa pystyy tarkastamaan helposti itse. Murentunut kiviaines tulisi imuroida kivitilan pohjalta pois.

Nyt on uudet kivet ja ehjä kiuas, mitä sitten? Laitetaan tietysti sauna päälle! Tai ei ehkä sittenkään, savut pölähtivät sisälle, onkohan hormi tukossa? Ei välttämättä, koska kyseessä voi olla hormin ilmalukko. Pitkään käyttämätön hormi on viileä ja kostea. Ilma painautuu hormissa alaspäin, eikä normaalia vetoa pääse syntymään. Tässä kohtaa joutuu hieman nöyrtymään, eli pitää kumartua horminpohjaluukulle. Ota hieman tuohta mukaan ja polta sitä horminpohjassa niin kiuas alkaa vetää. Ilmalukon muodostumista kesäaikaan voi ehkäistä pitämällä peltiä kokoajan auki.

Tuli rätisee pesässä ja piipusta nousee lähes väritöntä savua, voisiko tästä enää mökkeily parantua. Puitahan pitää välillä lisätä pesään ja tässä vaiheessa käy monesti vahinko. Pesä on niin kuuma, että sormet palaa ja klapi tulee heitettyä pesään niin nopeasti kuin mahdollista. Tässä tekee kiukaalle suuren karhunpalveluksen. Kuuma rauta ja kova isku ovat hyvä yhdistelmä vain sepän pajassa. Kiukaan takaosa hajoaa nopeasti tällaisessa rasituksessa, joten puu kannattaa esim. ensin asettaa tyrkylle ja painaa se varovasti pesään käyttäen toista klapia.

Sauna lämpeni ja löylyt on nautittu. Sitten vielä jälkilöylyt, eli lisää hiilloksen päälle vielä vähän puuta ja anna löylytilan kuivua. Tuhkat kannattaa poistaa vasta kun ne ovat jäähtyneet. Pidä mökillä kannellista tuhka-astiaa ja sijoita se turvalliseen paikkaan, ei missään nimessä terassille.

Miten sitten nuohous? Kesäasuntojen lakisääteinen nuohous pitää suorittaa kolmen vuoden välein, mutta kuten oma mökkikauteni venyy pääsiäisestä lähelle joulua, täytyy hormit silloin nuohota tiheämmin. Mökkipäiväkirjaa on hyvä pitää, että muistaa suorittaa tarpeelliset huollot ajallaan.

Tietoa nuohouksesta

Nuohouksesta ja nuohoojista on muodostunut aikojen saatossa monenlaisia mielikuvia. Kirjallisuudessa ja elokuvissa on esiintynyt mm. viktoriaanisen ajan englantilaisia lapsityöläisiä sekä hilpeästi laulava nokikolari Bert Maija Poppasessa. Meistä monen ensimmäinen mielikuva nuohoojasta on varmasti katolla piippua harjaava mustiin pukeutunut henkilö. Kiinteistön nuohoamiseen sisältyy toki paljon muita toimenpiteitä, jotka on hyvä tietää. Mitä ihmettä nuohooja siis tekee?

Kiinteistön nuohous alkaa tilauksen vastaanottamisesta. Tilausvaihe voi tapahtua vaikka talon katolla, koska nykyaikaisen nuohoojan varustukseen kuuluu toimiva ajanvarausjärjestelmä. Älypuhelimet ovat mahdollistaneet tilauksen vastaanottamisen ja kirjaamisen yhdellä kertaa puhelun aikana tai kätevästi nettiajanvarauksilla. Tilausta vastaanottaessa arvioidaan työn kesto, hinta sekä muut työhön vaikuttavat seikat esim. kotieläimet.

Seuraavana saavutaan paikalle, yleiskatsaus talon ulkoa kertoo jo kohteesta paljon kokeneelle nuohoojalle. Millainen kulku on katolle, mikä on piipun malli, korkeus ja sijainti? Ovikello soi, asiakas avaa oven. Nuohooja riisuu kenkänsä, astuu sisään ja käy katsomassa nuohottavia tulisijoja. Tässä vaiheessa huomioidaan tulisijojen malli sekä tarvittavat suojaustoimenpiteet, savupellit avataan ja niiden rako tiivistetään. Ilmanvaihtolaitteet sammutetaan sekä tulisijojen veto ja tarvittava korvausilman saanti varmistetaan. Nyt nuohooja on valmis nousemaan katolle.

Ennen katolle menoa otetaan mukaan oikeanlaiset välineet. Hormien materiaalista riippuen käytetään joko teräs tai muoviharjaa. Yleisimmin puhdistus tapahtuu laskunarulla, mutta tulisijojen liitoksista ja hormien mutkaisuudesta johtuen hormit puhdistetaan joskus vaijerilla. Katolla kuljetaan kulkuteitä pitkin ja tarvittaessa käytetään putoamissuojia. Piipun luokse päästyään nuohooja tarkastaa hormien kunnon, puhdistaa hormit ja palaa turvallisesti maan pinnalle.

Nuohooja palaa takaisin sisälle, harjaa/tarkastaa tulisijan kanavat, poistaa noen nivelkauhalla ja imurilla, tyhjentää horminpohjan laskunoesta, tyhjentää tulisijan tuhkat ja tarkastaa tulipesän ja yläpalotilan kunnon. Asiakkaalle annetaan palaute tulisijan kunnosta ja toiminnasta sekä konsultoidaan tarvittavista toimenpiteistä. Kaikista vioista ja puutteista annetaan myös kirjallinen raportti nuohoustodistukseen.

Ihan vielä ei lähdetä jatkamaan matkaa seuraavaan kohteeseen. Nuohousjäte pitää hävittää asianmukaisesti. Tavanomaisesti jäähtynyt noki ja tuhka pakataan jätesäkkiin ja viedään kiinteistön jäteastiaan. Lämmin tuhka laitetaan paloturvalliseen tuhka-astiaan, joka sijoitetaan riittävän etäälle rakennuksesta. Asiakkaalle tehdään työstä lasku, jonka saa halutessaan sähköpostiin tai toimitetaan kirjeellä, lasku on myös todistus tehdystä työstä. Korttimaksulla asiakkaalle annetaan kuitin lisäksi nuohoustodistus, joko paperisena tai sähköpostiin. Korttimaksut tulevat Hormiässällä käyttöön syyskuun alussa.

Valmista tuli! Nokimobiili starttaa ja suuntaa kohti uusia seikkailuja. Yllä kerrotuissa toimenpiteissä menee yhden tulisijan kiinteistössä yleensä noin 45 minuuttia.